Sunday, January 10, 2016 | |

Hakatuseks

Tere, lugeja!

Rännakud ajas ja ruumis on mulle südamelähedased olnud juba päris pikka aega. Ruumiga on natuke lihtsam, võta ainult jalad selga ja mine, kuhu tahad. Aja osas käib meie tee peaasjalikult vaid ühes suunas, minevikust tuleviku poole. Vastassuunaga on natuke keerulisem - füüsiliselt minevikku matkata ei saa, sestap tuleb otsida teisi viise. Õppida märkama jälgi ja märke, otsida teadmisi mälust, kirjasõnast ja kõikjalt, kust neid leida võiks, süveneda maailmade aluskorda. See kõik on rikastanud ka mu enese maailma, mistõttu soovingi oma rändudel kogetut teistegagi jagada.

See päevaraamat on koduks reisikirjadele, mis kõik puudutavad üht-teist möödaniku musttuhandest tahust. Sõltuvalt minu huvidest on nende põhiteravik suunatud kaugemasse minevikku - sellest ka nimetus "muinasreisikirjad". Samas ei tähenda see sugugi, et ma muinasajast nooremaid ajastuid väldiksin kui tuld. Oh ei! Küll saab siin olema põikeid kõikjale minevikku, olevikku ja isegi tulevikku. Ruumi mõttes keskendun peamiselt kodusele Eestile, ent räägin siiski kõigest, kuhu jalg või mõte astuma juhtub.

Selle päevaraamatu tegemist ajendas mullu, 2015. aastal, avaldatud reisikirjade sari, milles tutvustasin erinevaid Muinas-Eesti maakondi. Kokku ilmus 14 muinasmaast 17 kirjutist (lugeda võib neid http://uputaja.blogspot.com.ee/ , märksõna "muinasmaad" all). Tehtu inspireeris jätkama. Kuna vanas blogis oli lisaks ajaloo-alastele juttudele ka palju muud, siis otsustasin, et saagu neil muinaslugudel olema täiesti eraldi kodukoht. Vanu tekste ei hakka ma siiski siia üle tõstma, las nad jääda sinna, kuhu nad algselt üles riputasin. Lisaks on uuemad lood palju laiema teemavalikuga kui vaid muinasmaakondade (või nende osade) paikade tutvustamine.

No ja seda tahan ka veel südamele panna, et mingit viimast ja lõplikku ajaloolist tõde pole mõtet siit blogist otsida. Kirjutan seda, mis parasjagu pähe tuleb, ning olen juba ette teadlikult kallutatud ja erapoolik. Aga eks ajalugu ongi üks paras kompott erinevatest arvamustest ja seisukohtadest - täiesti objektiivset tegelikkust pole inimestel ilmselt võimalikki tabada.

Hääd lugemist!

0 comments:

Post a Comment